Kamp Noord! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Niké Remmen - WaarBenJij.nu Kamp Noord! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Niké Remmen - WaarBenJij.nu

Kamp Noord!

Door: nikevanremmen

Blijf op de hoogte en volg Niké

24 Oktober 2010 | Thailand, Chiang Mai

Hallo allemaal!

Ik ben weer terug van een super week vakantie in het noorden! Het is daar echt prachtig, mooie natuur en veel schoner. Chiang mai is ook een veel prettigere stad dan Bangkok en het is er iets minder warm.

Het begon vrijdagavond 15 oktober met de busreis er naar toe. Om 21.00 zijn we met 8 meiden en Ton (Thaise mede student) vanaf Sita Villa met 3 taxi’s vertrokken naar het busstation om met de bus naar Chiang Mai te gaan. De bus zou om 22.00 vertrekken, maar doordat we moesten wachten tot iedereen daar was, en we niet wisten wat we moesten doen (ook voor Ton was dit de eerste keer) waren we bijna te laat. 2 minuten voor 10 stapten we in de bus. Deze was overigens net een vliegtuig! Je moest inchecken, je bagage op een band leggen, er is een stewardess, de buschauffeur heeft een pilotenpak aan, er zijn massage stoelen die ook naar achteren kunnen, een dekentje, verder kregen we water,chips, een pakje drinken en een sandwich. Om 23.00 gingen de lichten in de bus uit en was het tijd om te slapen. In tegenstelling tot wat je zou denken lag het helemaal niet comfortabel. Die 10 uur in de bus duren dan best lang! Zeker als er asociale Thai voor je zitten die denken dat ze hun stoel wel even helemaal plat kunnen gooien.

Zaterdag ochtend om 8 uur kwamen we aan in Chiang Mai. Met een rode taxi (busje) zijn we naar Rama guesthouse gegaan waar we de hele week bleven slapen. Bij de guesthouse aangekomen hebben we eerst ingecheckt en onzer spullen naar de kamers gebracht. Het waren prima kamers, maar simpel en helaas hadden ze soms geen warm water.
Daarna hebben we eerst even ontbeten en daarna zijn we naar een touroperator gegaan om wat infromatie te krijgen over wat er allemaal te doen was en hebben we 2 tours geboekt. De rest wou daarna uitrusten en slapen, maar Ria en ik vonden dat zonde van de dag en besloten naar Doi Suthep te gaan. Dit is de bekendste tempel van Chiang Mai en ligt boven op een berg. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht op Chiang Mai. De tempel zelf was ook erg mooi, maar om er te komen moest je een wel erg lange en steile trap op! Hier hebben we wat rond gekeken en nog een zelfde wit armbandje gekregen als toen van school. Alleen dit keer door een echte monnik, inclusief een Thaise wens, met water gezegend en een veel beter en mooier bandje.
’S avonds zijn we met z’n allen naar de Saturday night market gegaan. De markt was echt super groot en een waren heel veel toeristen, veel meer dan ik in Bangkok ooit heb gezien. Hier verkopen ze weer dezelfde souvenirs als in de rest van het land. Maar wel leuk om even overheen te lopen.

Zondag 17 oktober werden we om 8 uur opgehaald door een busje van het Elephant Nature Park. Het Elephant Nature park ligt 65 km buiten Chiang Mai en was dus nog 1,5 uur rijden. In de bus moesten we even wat verzekeringspapieren tekenen en hebben we wat informatie gekregen. Daarna hebben we een documentaire gezien. Het laatste stuk naar het park toe reden we echt door een super mooie natuur (bergen)! Bij aankomst werden we ontvangen door de huishonden (ook allemaal gered) en kregen we een rondleiding en werd het programma voor de dag verteld. Het is er echt super mooi, een grote vallei met daarom heen bergen en daarin liepen ze dan; de Olifanten! Elke olifant hier heeft zijn eigen mahout (hoeder/verzorger) die de hele tijd bij de olifant is in het verblijf en er achteraan loopt. Daarna was het tijd om de olifanten van dicht bij te gaan bekijken!! De eerste olifant die we hebben gevoerd was er 6 maanden en had nog geen vrienden gemaakt. Tijdens het voeren gaf onze gids veel informatie over olifanten. En vertelde ook het verhaal achter elke olifant. Sommige van de olifanten in het park zijn erg gewond geweest voor ze zijn gered. Dit komt doordat ze werkten als toeristen attractie op straat of uit de bossen bij de grens van Birma waar ze de bomen kappen. De meeste hebben dan ook fysieke of mentale problemen. Voorbeelden zijn; op een mijn gestapt, gebroken been/heup/rug etc.
Daarna zijn we naar een ander punt gegaan, naar een familie met 2 baby olifantjes, om die te voeren. In het park leven verschillende olifanten “families” die elkaar beschermen. Olifanten eten ruim 10% van hun lichaamsgewicht per dag. De bananen, pompoenen, komkommers en suikerriet die wij ze gaven was voor hun dus meer een snack (een hele mand vol per olifant!). Na het voeren kregen we zelf een lunch. Daarna was het tijd om de olifanten te wassen in de rivier. We kregen allemaal een emmer en moesten ze met kracht nat gooien. Ze genoten hier zichtbaar van. Daarna hebben we nog een kus van een olifant gehad. Dit was heel apart en maakt ook een smakkend geluidje. Eigenlijk is het net of je een stofzuiger op je gezicht zet. Maar het was wel heel grappig!
Toen kregen we in een zaaltje een andere documentaire te zien. Hier zaten ook echt schokkende beelden bij over hoe olifanten op traditionele Thaise wijze worden “getraind” (= mishandeld).
Hierna konden we de olifanten voor de tweede keer voeren en wassen. Hier heb ik weer van genoten! Het was echt een superdag en uiteindelijk ook het hoogtepunt van min vakantie!

Maandag werden we om 7 uur ’s ochtends opgehaald want we gingen een tour doen die we geboekt hadden. We gingen naar de Golden triangle met onderweg wat bezienswaardigheden. We waren samen in het busje met een vervelend Deens stel , die ’s ochtends meteen al aan het bier zat en 2 Engelse jongens.
Na 1,5 uur rijden kwamen we bij de 1e bezienswaardigheid aan: de hotspring. Dit stelde eigenlijk niet zo veel voor (beetje heet water dat uit de grond omhoog spuit). Daarna moesten we weer 1,5 uur in het busje zitten om naar de witte tempel te gaan. Dit was heel modern en nieuw, ook van binnen met superhelden afbeeldingen op de muur geschilderd en een wassenbeeld van een monnik. Verder was het vooral veel glim en erg wit. Hier na gingen we naar de Akha stam toe. Dit is een heel klein en beetje nep dorp speciaal voor toeristen gebouwd (naar mijn mening). Toen gingen we op weg naar de gouden driehoek. Dit is een 3 landenpunt van Thailand, Birma en Laos. Hier had ik me ook veel meer van voorgesteld, met een mooi uitzicht etc. Daar zijn we met een boot de rivier op gegaan en zijn we langs de 3 landen gevaren. Onderweg vertelde onze gids er nog wat over. Op een eiland van Laos zijn we aan land gegaan en konden we een half uurtje souvenir kraampjes bekijken die op het hele eilandje staan. Toen we weer op de boot stapten kregen we een blaadje met een stempel van Laos erop, zodat je kan laten zen dat je er geweest bent. (stempel in paspoort mag niet, ivm visum). Toen zijn we terug gevaren naar Thailand. Hier weer in het busje gestapt en op weg gegaan voor de lunch. Na de lunch zijn we als laatste zijn we nog naar de grens met Birma (Myanmar) gereden. Dit is het noordelijkste puntje van Thailand. Hier is ook een zwarte markt waar we even rond konden kijken. Daarna gingen we weer in het busje voor de lange rit terug naar Chiang Mai. Wel heb ik onderweg echt genoten van de mooie natuur!

Dinsdag 19 oktober ben ik naar de Tiger Kingdom geweest. Daar aangekomen konden we kiezen tussen verschillende maten tijgers. Dit waren de smallest (net geboren), small (4-8 mnd), medium (10 mnd), en big (20 mnd). We zijn in 2 groepjes gesplitst. Ria, Seline en ik zijn naar de grootste tijgers gegaan. We mochten een kwartiertje in de kooi met de 3 tijgers. Ze waren echt heel groot, maar lagen allemaal. Er liepen ook bewakers met stokken in hun hand rond om tikken mee uit te delen of om ze te laten bewegen.
We zijn bij alle drie de tijgers geweest en hebben wat foto’s gemaakt. Daarna was het kwartier voorbij en moesten we de kooi weer uit. Ik heb er niet echt van genoten en heb niet echt het idee dat ik een tijger heb geaaid. Wel zijn het prachtige beesten!
’s middags hebben ik nog maar even een massage genomen. Dit keer een Thai herbal ball massage in combinatie met een olie massage. Was echt heel lekker!

Woensdag was de groep opgesplitst. Een deel ging ene Thaise kookcursus doen en ik ben met Seline en Ria naar de Chiang Mai Zoo geweest. De entree hiervoor was 100 bath pp, daar kunnen Nederlandse dierentuinen nog wat van leren ;). In de dierentuin hebben we rondgelopen en allerlei dieren gezien. Ook hebben we giraffen gevoerd. We zijn verder ook naar de panda’s gegaan omdat we die toch wel graag wouden zien. Hiervoor moest je nog wel 100 bath pp extra betalen. Voor Thai was dit de helft! We hebben 3 panda’s gezien, zijn echt super mooie beesten.
Verder hadden ze daar ook een “snow dome”. Dit was een soort diepvries met sneeuw erin, waarin Thaise mensen in Alaska pakken in de sneeuw konden (aangezien zij sneeuw alleen van de tv kennen). Er stond ook een bord met: -7 graden: Xtreme Alaska. Hier hebben wij natuurlijk even hard om gelachen , aangezien het bij ons meestal -7 is, en in Alaska -40 ofzo.
In de dierentuin was er ook een optie om met een busje rond te gaan, dit deden alle Thai. Maar wij hebben gelopen, zoals het goede Nederlandse toeristen betaamt. Maar in Thailand hebben ze bergen, en die zijn ook best steil. Daar hadden we dan weer even niet aan gedacht.
Toen we moe waren en alles gezien hadden zijn we terug naar de guesthouse gegaan. Hier hebben we eerst even geluncht. Daarna was het plan om een scooter te huren en daarop de stad te verkennen. Helaas dwarsboomde een dikke plensbui ons plan. Inmiddels waren de anderen ook terug en besloten we met z’n allen op een kamer kaartspelletjes te gaan doen.

Donderdag was het tijd voor onze 2e tour. Om half 9 werden we opgehaald voor onze 1 day trekking tour. Na een stukje te hebben gereden werden we in een ander (beter) busje geplaatst. Na 45 minuten kwamen we bij de olifanten aan. Hier zouden we een uur op gaan rijden. Helaas bleek toen dat er eerst een andere groep ging, en dat wij later terug moesten komen.
Dus zijn we verder gereden naar de Karen stam. Hier hebben we even rondgekeken (weer erg nep). Daarna zijn we weer een klein stukje verder gereden met het busje. Hier begon het echte werk. We zouden een wandeling van een uur maken naar een waterval toe en door het bos/jungle. Ondertussen begon het een beetje te regenen, en het was niet zeker of we wel de hele wandeling konden doen ivm de hoogte van het water. Naar de waterval lopen was nog wel te doen, alleen daarna begon het feest pas. Glibberige steile bospaadjes, smalle richeltjes waar je overheen moest met een kolkende rivier onder je, half ingestorte bruggetjes enz. Maar we hebben het allemaal overleefd! Halverwege bedacht onze gids dat het wel leuk zou zijn om echt Bobo’s in de bush van ons te maken, en liepen we dus met rode strepen (van besjes) op ons hoofd rond, die er toch niet zo gemakkelijk af te halen waren als gedacht. Na een uur waren we weer bij het busje en gingen we lunchen. Rijst natuurlijk en wat ananas na. Daarna gingen we terug naar de olifanten, om nu echt te gaan rijden. Ze hadden 3 olifanten, en aangezien wij met z’n 8en waren moesten er 2 mensen op de nek gaan zitten. Dus Elyse en ik dachten, dat doen we wel even. Nou mooi niet dus..! Het is echt super hoog en het hobbelt ook als een gek. Zeker als je olifant blaadjes gaat eten van takken, waar hij amper zelf bijkan met z’n slurf en dus zijn hele hoofd naar achteren gooit! Dan moet je je echt vast houden om er niet af te rollen. Maar op het einde kon ik wat meer ontspannen en was er een mooi uitzicht over de vallei! Het was wel een hele ervaring, maar toch ook wel zielig voor de olifanten.
Na de olifanten zouden we nog gaan bamboo raften, maar dat ging helaas niet door doordat de rivier zo hoog stond en zo woest was. Dus zijn we terug gegaan naar ons guesthouse. Hier hebben we even omgekleed en gegeten en om half 7 werden we weer opgehaald om naar de night safari te gaan, in een soort dierentuin. Je kan hier in rondlopen en verder 2 tours met een open busje doen, waarbij er ook wat over de dieren verteld word. Eigenlijk was het een soort van beekse bergen. Als afsluiting was er nog een fonteinen show, maar die was niet echt bijzonder. Het was erg gezellig maar niet echt bijzonder, het gaf een beetje een schoolreisje gevoel.

Vrijdag 22 oktober was alweer onze laatste dag in Chiang Mai. Een deel van onze groep ging nu naar de Doi suthep tempel. Ria en ik waren hier de eerste dag al heen geweest dus besloten wij de stad een beetje te zien en nog 3 tempels bezocht. Rond 1 uur was iedereen weer terug en moesten we de tijd een beetje doden tot we ’s avonds de bus terug konden nemen. In de tussentijd dus maar een martkje gezocht (die er dus niet bleek te zijn), in een internet café gezeten, en wat gedronken op een terrasje. ’S Avonds zijn we met z’n allen gaan uit eten en om 9 uur vertrokken we weer richting busstation. Dit keer waren we te vroeg, en moesten we dus wachten. Heb in de bus terug wel wat geslapen, maar weer niet echt goed.

Zaterdag kwamen we om half 7 ’s ochtends weer in Bangkok aan. We hadden gevraagd of ze ons ook bij Future park er uit konden zetten. Hier werden we dus midden op de weg gedropt. Hier stonden meteen allemaal taxi’s klaar die ons wel even weg wouden brengen en onze koffers al bijna in de achterbak hadden. Daarom hebben we wat minder opdringerige taxichauffeurs gezocht om ons te vervoeren. In Sita villa heb ik eerst maar weer wat uitgepakt, ontbeten en een wasje gedraaid. Daarna met wat meiden “Oh oh Cherso” gezien en verder nog wat filmpjes. Echt een lekkere luier dag!

Vandaag (zondag) is een beetje zo’n zelfde dag. Vanavond ga ik met Naomi, Carin en Elyse in de Baiyoke tower eten. Dit is de hoogste van Bangkok en je hebt dus een heel mooi uitzicht.
Deze week heb ik verder nog een presentatie van mijn module opdracht, Thaise massage toets en nog een progress toets en dan vrijdag is het alweer tijd voor de 2e vakantie hier. Op naar het zuiden!
Verder heb ik (nog) geen last van de overstromingen hier in Thailand.

Liefs!

• 24 Oktober 2010 - 10:16

Imelda:

Wat kan je leuk en boeiend schrijven. Wij zijn nu de laatste dingen aan het doen voordat we om 15:15 uur naar het station gaan. Veel succes met de toetsen en de presentatie.
    Tot gauw Mama & Papa.

• 24 Oktober 2010 - 12:41

Josette:

Wat een heerlijk uitgebreid verhaal. Je komt nog eens ergens:)en ziet toch een behoorlijk groot gedeelte van het land. Zeker wanneer je volgende week nog naar het zuiden gaat. Fijn dat je nog geen natte voeten gekregen hebt. Verheug je je al op het weerzien met je ouders?
    Groet van ons.

• 24 Oktober 2010 - 16:23

Sanne:

Heeee

wat een leuk verhaald Nike! klinkt echt allemaal weer goed :P lijkt me echt zo gaaf met die olifanten en tijgers!!

alvast alweer een fijne vakantie :D succes met je presentatie en toets!

xxx Sanne

• 24 Oktober 2010 - 19:25

Stan:

Ik ben deze week met Teun en Marieke naar het oerwoud, woestijn en de oceaan geweest, en dat in één dag. Ik lijk wel een japanner, of was het toch in Burgers Zoo ? Tussendoor ook nog 3 dagen gewerkt en ook een e-learning afgerond. Dus zo veel verschil in dingen doen zit er niet tussen jou en mij. Vrijdag de laatste dag van de najaarscompetitie gespeeld met in de heren dubbel de beste partij tot nu toe (2.45 uur !) en daarna nog een mix. Gisteren in Arcen naar de Oktoberfeesten (gewoon met 1500 man bierdrinken in een grote tent met duitse muziek (live band). Geweldig. Vanochtend een paar balken gebeitst. Mariette is naar een geboortefeest bij een collega geweest, heb ik lekker op de bank gelegen en een uurtje nachtrust ingehaald. Deze week een volledige week werken en tot nu toe geen avondactiviteiten. Succes in de laatste 2 weken Thailand en tot volgende week ?

• 25 Oktober 2010 - 12:38

Renee:

olaa,,

je hebt je regenlaarzen dus nog niet nodig! geh, mooi verhaal meid! je hebt dus een vakantie in je vakantie gehad,,relaxed en succes met je toetsen!! liefs, renee

• 26 Oktober 2010 - 21:30

Lisa:

Zoo jou verhaaltjes worden ook steeds langer ;) je begint een echte pro te worden in verhalen schrijven. Heeel leuk om te lezen meid!

Nou geniet maar weer van je volgende vakantie haha.

Liefs!